Potrzebne składniki:

Szponder wołowy ok. 2kg

Marynata:

3 łyżki sosu Worcestershire,

4 ząbki czosnku,

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

10ml oliwy z oliwek,

Sól oraz pieprz do smaku

Glazura:

100g Sosu barbecue,

Sok z ćwiartki cytryny,

Szczypta papryki chili

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę do naszego żebra. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki dobrze mieszając w misce.

Nacieramy dokładnie żebro wołowe. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Następnie zawijamy żebro bardzo szczelnie w folii aluminiowej. Należy pamiętać, aby układać żebro kością do dołu. Zwróćmy uwagę, aby folia nie przedziurawiła się i soki z mięsa nie uciekły. Tak przygotowane żebro pieczemy przez 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 130°C. W międzyczasie przygotowujemy glazurę, mieszając składniki razem. Po wyciągnięciu żebra z pieca, smarujemy go przygotowaną mieszaniną. Smacznego!