Potrzebne składniki:
Szponder wołowy ok. 2kg
Marynata:
3 łyżki sosu Worcestershire,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
10ml oliwy z oliwek,
Sól oraz pieprz do smaku
Glazura:
100g Sosu barbecue,
Sok z ćwiartki cytryny,
Szczypta papryki chili
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy marynatę do naszego żebra. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki dobrze mieszając w misce.
Nacieramy dokładnie żebro wołowe. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Następnie zawijamy żebro bardzo szczelnie w folii aluminiowej. Należy pamiętać, aby układać żebro kością do dołu. Zwróćmy uwagę, aby folia nie przedziurawiła się i soki z mięsa nie uciekły. Tak przygotowane żebro pieczemy przez 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 130°C. W międzyczasie przygotowujemy glazurę, mieszając składniki razem. Po wyciągnięciu żebra z pieca, smarujemy go przygotowaną mieszaniną. Smacznego!